Kişisel Gelişimde Hedef Belirleme ve İleriye Adım Atma

Kişisel gelişim eğitimlerine başladığım günden bu güne kadar okuduğum kitapların hepsinde iki soruya cevap aranmaktadır. Birincisi ‘’ Tam olarak ne istiyorsun? ‘’ sorusudur. Gelişen ve değişen dünya da insanoğlunun istekleri o kadar çok artmıştır ki, istekleri neredeyse sınırsızdır. İnsanoğlu her zaman daha iyiye ve daha güzele ulaşmak için sürekli bir çaba içindedir. Bazıları isteklerine kısmen de olsa ulaşmakta, bazıları ise hayal kırıklıkları yaşamaktadır. İkinci önemli soru ise ‘’ İstediğiniz şeye nasıl ulaşırsınız? ’’sorusudur. Cevabını bildiğiniz bir soru olmasına rağmen uygulaması en zor olandır. İsteklerimizi elde etmenin yolu; ne istediğimizi tam olarak bilmek ve amacımıza ulaşmak için ödememiz gereken bedeli ödemeye hazır olmaktır.

Bulunduğunuz durumdan istediğiniz duruma doğru çıkacağınız bu yolculukta öncelikle kendinizi tanıyın. Siz kimsiniz? Yaşam amacınız ne? İstediğiniz şeye ulaştığınızda gerçekten mutlu olacak mısınız? Bunu kimin için istiyorsunuz? İsteklerinize ulaştığınızda sonucun size, ailenize, çevrenize ve yaşamınıza etkisi ne olacak? İç sesinize kulak verin; size neler söylüyor?

Yaşamınızda olan ve olmasını istediğiniz o kadar çok şey var ki. Acaba hangi isteklerinize ulaşırsanız, yaşamın diğer alanlarda da mutluluğu yakalarsınız. Yapmamız gereken şey çok basit. Bir kâğıt ve kalem alın. Tüm isteklerinizi öncelik sıralaması yapmadan yazın. Listeyi gözden geçirip en çok istediğiniz şeyden başlayarak tekrar sıralayın. Bitti mi? Şimdi de bunlara ulaşmak için neler yapmanız gerekli onları yazın. Nerden başlamak istiyorsanız karar verin ve küçükte olsa bir girişimde bulunun.
Hedeflerine ulaşmış ve isteklerini gerçekleştirmiş birçok insanın ortak özelliklerinden birisi de; ilk adımı atmalarıdır. Yapmak istediğiniz şey için harekete geçmeden başarılı olamazsınız. Tüm korkularınızı bir kenara bırakıp amacınıza ulaşmak için bir adım atmalısınız. Geçmişe dönüp, yapmadığınız için pişman olduğumuz şeyleri bir düşünün, Sizi yolumuzdan alıkoyan neydi? Korkularınız mı? Cesaretsizliğiniz mi? Planlama hatalarımı? Kaynakların yetersizliğimi? Gerekli esnekliği gösterememeniz mi? İlk adımı atamamak mı? Şimdi olsaydı ne yapardınız? Bundan sonra neler yapabilirsiniz?

Beyin; tanımlanmış bir hedefe sahip olduğunda ve hedefe odaklandığında, tüm enerjisini bu alanda yoğunlaştırmakta ve size sınırsız seçenekler sunmaktadır. Nereye gideceğinizi bilmiyorsanız hangi yoldan gittiğinizin bir önemi yoktur. Öncelikle isteklerinizi netleştirip, ona ulaşmak için sahip olduğumuz tüm kaynakları ortaya koymalısınız. Hedeflerinize ulaşmak için kendinize bir yol haritası yapmalısınız. Yola çıkmadan önce ruhsal ve bedensel hazırlıklarınızı, ihtiyaç duyacağınız bilgileri, kuvvetli ve zayıf yönlerinizi, yol boyu sizi destekleyecek ve ihtiyaç duyacağınız her şeyi, yolun başlangıç ve bitiş noktalarını, mola yerlerini, yol boyu gelişebilecek durumlar için gereken acil eylem planlarını, zaman planlamasını ve bunları başarmak için atılması gereken ilk adımı düşünüp, her şeyin yerli yerinde olduğundan emin olmalısınız. İyi planlanmış ve her şeyiyle düşünülmüş bir yol haritası, sizi gitmek istediğiniz yolda destekleyecek ve sorunsuz bir şekilde hedefe varmanızı kolaylaştıracaktır. Yolculuk çantanıza; size yolda lazım olacak cesareti, inancı, sonsuz enerjinizi ve ihtiyacınız olduğunda hatırlayacağınız motivasyon kelimenizi koymayı unutmayın. İYİ YOLCULUKLAR DİLERİM.

Başarıya giden yol; ne istediğini bilmek, harekete geçmek ve başarılı oluncaya kadar gereken esnekliği göstermektir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir