Bireysel ve kurumsal başarı son günlerde en çok konuşulan konuların başında gelmektedir. Başarılı olmak hepimiz için farklı anlamlar ifade etse de, mutlu bireyler ve toplumlar için yaşamın tüm alanlarında kazanılacak başarılar mutluluğumuzu bir kat daha arttırmaktadır. Mutluluğu başarılı olmakla bir gören insan sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Peki, başarı nedir? Nasıl başarılı olunur?
Kendini başarısız gören birçok insan, aslında yaşamımın birçok alanında başarılıdır. İyi bir çalışan olmayabilirsiniz ama iyi bir arkadaşsınızıdır. iyi bir baba değilsinizdir ama iyi bir yöneticisinizdir. bir alanda başarılı olmak tüm alanlarda başarılı olduğunuz anlamına gelmediği gibi.Bir alanda başarısız olmak da tüm alanlarda başarısız olduğunuz anlamında gelmez.Oysa birey ve kurum olarak amacımız tüm alanlarda başarılı olmaktır.Bunu başarmak ne istediğini bilenler için kolaydır.
Başarı=Farkındalık x motivasyon x ilk adım.
Formül gayet basittir. Öncelikle hangi alanda yada alanlarda eksik olduğunuzu, bu alanlarda nelere ihtiyacınız olduğunu ve tam olarak ne istediğinize karar verin.Durumu tam olarak değerlendirin.Eksikliklerinizi tespit edin.gerekirse bir uzmandan yardım alın.Olaylara ve durumlara farklı açılardan bakmayı öğrenin.başarısızlık sizden mi kaynaklı? Çevresel etkenlerden mi? İyi değerlendirin.Kendinizi ve çevrenizi fark edin.Ulaşmak istediğiniz hedef için nelere ihtiyacınız var? Neredesiniz ve nereye gitmek istiyorsunuz?
İkinci adım motivasyondur. Başarı yolculuğunda motivasyonunu kaybeden birey ve kurum amacına ulaşamaz. Sürdürülebilir başarı için motivasyon çok önemlidir.Bu başarıya neden ihtiyacınız var? Sizi yolunuzda neler tutar?Amacına odaklanmayan hiç kimsenin istediği hedeflere ulaşamayacağını hepimiz biliriz.Yorulduğumuz,işlerin iyi gitmediği ve kendimizi bunalmış hissettiğimiz durumlarda bize enerji verecek ve tekrar çalışmaya yönlendirecek motivasyon cümlemizi bulmamız gerekir.
Üçüncü adım ise başarıya ulaşmak için atacağımız küçük bir adımdır. Harekete geçmediği için hedeflerine ulaşamamış onlarca insan ve kurum vardır. Yapması gerekenleri bilirler ancak bunu gerçekleştirmek için harekete geçmezler.Bu yüzden projeler yarım kalır.Çok güzel fikirler ve projeler daha başlamadan biter.Oturduğunuz yerden kalkmadan ve bir adım atmadan hiçbir yere gidemezsiniz.Rahat alanlarınızdan çıkın ve başarmak istediğini şey için bir adım atın.
Bu formüldeki unsurlardan birisi sıfır olursa sonuç ne olur? ‘’SIFIR’’.Hayat sizin.Başarı ve başarısızlıkta sizin.Sorumlusu sizsiniz.Geçmişe bir sünger çekip, her şeye bu farkındalıkla yeniden başlamaya ne dersiniz? Saygılarımla